ölümden başka her şeye faydası olduğu söylenen bitkidir. Aslında böreklerin yahut mutfakların vazgeçilmezi bile sayılabilir lakin faydaları zannedilenden daha çoktur.
"
Çörek otu yağı günümüzün en çok kullanılan bitkisel yağıdır. Çörek
otu yağının en faydalısı soğuk pres yöntemi ile hazırlanmış olandır.
Makalemizde çörek otu ve yağının nasıl kullanıldığı ve hangi
hastalıklara iyi geldiğini hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.
Çörek Otu Yağının Yararları Nelerdir
- Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü tesire sahiptir.
- Ifraz boşaltıcı ve solunum borusunu genişleticidir.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
- Kan şekerini düzenler.
- Yorgunluk halini giderip zindelik verir.
- Damar sertligi,damar tıkanıklıgı hastalıklarını önler.
- Tansiyon ve kolestrolün normale dönmesini saglar
- Cinsel gücü arttıcı etkisi vardır.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Vücuttaki zehirleri süzerek atar.
- Idrar söktürücü özelliği ile safraya iyi gelir.
- Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
- Alerjiyi önler.
- Savunma sistemini dengeler.
- Hormon sistemini ve ruh hâlini sağlamlaştırır.
- Sac dökülmesi ve kepege karsı haricen sürülür
- Grip,nezle,bas agrısına burundan damlatılarak (3 damla)kullanı lır
- Kulakda üsütme ve iltihap durumlarında damlatılarak (3 damla )kullanılır.
- Göze 2 damla damlatılırsa ,gözdeki mikropları öldürür.
- Sinüzitte sabah ve aksam buruna 1,2 damla damlatılır ve 1 hafta devam edilir
- Çörek otu Yağı ve Tohumunun Çeşitli Bölgelerde Kullanılma Yerleri ve Kullanılma Şekilleri:
Astım ve Bronşiyal Problemler (Uzak Doğu, Orta Doğu ve Malezya)
Kahve
içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır. Günde iki defa
alıır. Aynı zamanda, her gece Çörek otu yağı ile göğüs ovulur ve kaynar
su içindeki Çörek otu yağının buharı nefesle içeri çekilir.
Sırt Ağrısı ve Diğer Romatizma Çeşitleri (Orta Doğu ve Malezya)
Az bir miktar Çörek otu yağı hafifçe ısıtılır ve daha sonra romatizmalı
alan yoğun bir şekilde sıvazlanır. Günde üç defa da yağdan bir çay
kaşığı içilir.
Ishal (Hindistan ve Orta Doğu)
Bir fincan yoğurt ile bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır.
Belirtiler kayboluncaya kadar karışımdan günde iki defa içilir.
Kuru Öksürük (Orta Doğu ve Kuzey Afrika)
Kahve içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve günde iki defa alınır. Göğüs ve sırt Çörek otu yağı ile ovulur.
Grip ve Burun Tıkanıklığı (Genel)
Herbir burun deliğine 3-4 damla Çörek otu yağı akıtma, burun tıkanıklığını ve kafanın soğuk algınlığı ızdırabını giderebilir.
Saçın Kırlaşması (Genel)
Çörek otu yağı ile düzenli bir şekilde saçlara masaj yapılması, saçların erken kırlaşmasını önleyebilir.
Saç Dökülmesi (Hindistan ve Orta Doğu)
Kafa derisinin tamamına limonu darbeli bir şekilde sürün ve takriben 15
dakika böylece hareket edin. Sabunlayın. Durulayın ve saçların tamamını
kurulayın. Daha sonra Çörek otu yagı ile kafa derisinin içine masaj
yapın.
Saman Nezlesi (Orta Doğu)
Bir tatlı kaşığı Çörek otu yagını bir bardak limon suyuna karıştırın. Belirtiler giderilinceye kadar, günde iki kez alın.
Başağrısı (Genel)
Alın ve kulaklara yakın yüz kısımları Çörek otu yağı ile ovulur ve kafa
bandajlanır. Aynı zamanda bir çay kaşığı Çörek otu kahvaltıdan önce
alınır.
Sağlıklı Cilt (Hindistan)
Bir çorba kaşığı Çörek otu yağı ile bir çorba kaşığı zeytin yağı
karıştırılır. Bu karışım ile yüz ovulur ve en az bir saat böyle devam
edilir. Sabunla yıkanır ve durulanır.
Yüksek Tansiyon (Hindistan)
Kahvaltıdan önce her sabah iki diş sarmısakla birlikte herhangi bir
içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırarak alın. Çörek otu yağı
ile bütün vücudunuzu ovun ve üç günde bir kez 1.5 saat güneş ışınlarına
maruz bırakın. Bu işlemlere bir ay devam edin.
Uyuşukluk ve Yorgunluk (Türkiye)
Bir bardak saf ve taze portakal suyu ile bir tatlı kaşığı Çörek otu yagına her sabah 10 gün boyunca devam edilir.
Hafıza Düzeltme (Orta Doğu)
100 mg kaynatılmış nane içerisine bir çay kaşığı Çörek otu yağı karıştırılır ve 15 gün içmeye devam edilir.
Kas Ağrıları (Genel)
Ağrıyan yerler Çörek otu yağı ile ovulur.
Iktidarsızlık (Genel)
200 g zeytin yağlı öğütülmüş Çörek otu tohumu, 100 g günlük, 50 g Çörek
otu yağı, 50 g zeytin yağı, 200 g saf bal güzelce karıştırılır. Her
öğünden sonra bir çorba kaşığı alınır.
Uyku Bozukluğu (Genel)
Balla karıştırılmış herhangi bir sıcak içeceğe bir çay kaşığı Çörek otu yağı ilave edilip akşamları içmeye devam edilir.
Ülserler(Yaralar) (Endonezya ve Hindistan)
Süsen kökü yağı ile veya kına bitkisi yağı ile karıştırılır. Daha sonra
cerahatlı yaralar üzerine yayılır. Sonra sirke ile muamele edilerek
yıkanır.
Çörek otu tohumları binlerce yıldır baharat ve gıda koruma maddesi
olarak kullanılmıştır. Bitkinin tohumları ve yağı geleneksel tıp
alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özellikleri göstermektedir. Bu
derlemede çörek otunun terapötik (iyileştirici) kullanım alanları ve
vücut sistemlerini etkileyen hastalıkların tedavisindeki rolü
incelenmiştir.
Çörek otu, oksidan ajanları temizleyen antioksidan sistemi harekete
geçirme özelliğine de sahiptir. İnflamatuar (iltihabi) süreçlerin
mediatörü (arabulucu) olan prostaglandinleri ve lökotrienleri
baskılayarak antienflamatuar (iltihap önleyici) özellik göstermektedir.
Bitkinin immunomodülatör (bağışıklık sistemini düzenleyici) özellikleri,
T hücrelerini ve doğal katil hücrelerini artırarak immun cevaba
(savunma sistemine) katkıda bulunma şeklindedir. Çeşitli kanser ve
mikroorganizmalara karşı anti–kanser ve anti–mikrobiyal özellikler
göstermektedir. Toksik ajanlara maruz kalmış kolon dokusunda DNA
hasarını azaltmakta, karsinogfenezin yani sağlıklı hücrelerin kanser
hücrelerine dönüşmeye başlamasını önlemektedir.
Çörek otu diabetes mellitus (DM) da da (Şeker
Hastalığı) önemli tedavi edici etkilere sahiptir. Glukoz tarafından
indüklenen insülin salgısını artırmanın yanında, intestinal mukozadan
glukoz emilimini azaltma yönünde etkisi de bulunmaktadır."
http://www.sifamarket.com/mucize-bitkiler/corek-otu-yaginin-faydalari.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder